Evakuerede fra Rønne ankommer til Hotel Hasle den 8. maj 1945 efter de første russiske bombardementer af Bornholm.
Besættelsens sidste tid
Luftværnet nåede sit højeste beredskabsniveau i krigens sidste tid, hvor luftaktiviteten over Danmark kulminerede, og hvor krigens fronter rykkede nærmere. Det stod klart, at den tid ikke var fjern, hvor Danmark kunne blive inddraget i verdenskrigen som egentlig krigsskueplads.
Evakuering af civilbefolkningen fra kampzonen ville i forbindelse med kamphandlinger på dansk jord blive et spørgsmål af yderste vigtighed. Forberedelsen af evakueringsplaner var blevet stoppet på tysk ordre i maj 1940, men i september 1943 fik Statens civile Luftværn lov til at genoptage arbejdet, og i løbet af sommeren og efteråret 1944 var der lavet evakueringsplaner for de fleste luftbeskyttelsesområder.
Netop som det danske beredskab i løbet af 1944 havde nået et højt stade, blev luftværnet ramt af et alvorligt slag. Tyskernes opløsning af det danske politi den 19. september 1944 indebar også en opløsning af CB-korpset (med undtagelse af CBU) og betød, at den hidtidige organisation af luftbeskyttelsen i Danmark, hvor politiet og CB-tjenesten havde udgjort rygraden, med ét brød sammen.
Statens civile Luftværn fortsatte dog arbejdet, og ved at lade de lokale borgmestre indtage politimestrenes funktion som luftværnschefer, mens kommunale tjenestemænd og den nyoprettede LB-organisation (Luftbeskyttelsesorganisation) overtog størstedelen af politiets og CB-korpsets arbejde, lykkedes det efterhånden at genoprette luftværnsberedskabet.
Tyskernes fredelige overgivelse den 5. maj 1945 sparede den danske befolkning for en blodig slutkamp, og den planlagte mobilisering af luftværnet til beskyttelse af befolkningen mod følgerne af en landkrig blev aldrig nødvendig. Kun i forbindelse med de russiske bombardementer af Bornholm den 7.-8. maj blev der brug for det civile luftværn ved evakueringen af indbyggerne i Rønne og Neksø og ved sluknings- og rydningsarbejdet efter angrebene.
|